Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо, затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от сергия на открито, и как да си търсим правата при злоупотреба. Коментира Габриела Руменова. Тя напомня, че винаги трябва да се пази касовата бележка, тъй като някои магазини злоупотребяват с доверието на клиента и пускат стоки с изтекъл срок. А кои продукти са най-малотрайни в жегата:
"Яйцата, млякото и млечните продукти и месото. Обаче може би е изненада за нашите слушатели, за мен, когато го научих, също беше в известна степен ново, че могат да се окажат доста опасни и да доведат до хранително натравяне плодове и зеленчуци, които са плесенясали. .... говорим за бактерии, които се развиват и когато проникнат в организма, могат действително да доведат и до такова увреждане на здравето".
Освен срока на годност кое може да ни наведе на мисълта, че продукта не е добър? "При всички положения е хубаво да проверяваме, дори да са в срок на годност продуктите, дали са годни за консумация. Поне според това, което можем да установим на вид, и на аромат и на вкус, защото може при транспортирането да има увредена опаковка, съответно да е проникнал кислород, започва процес на окисляване и да текат химически процеси, които водят до разваляне на продукта преждевременно. Понякога пък не са създадени достатъчно добри условия в търговската зала да се съхраняват при нужните температури, които са указани на стоката от производителя. Има и случаи, в които потребителите разместват стоките, известно време престояват в по-топли части на магазина. След това се връщат отново във фризерите, но това води до размразяване, до престой при по-високи градуси за неизвестно за нас време. Така че винаги да видим как изглежда стоката, дали има външни признаци за разваляне. Например, ако се е отпуснала, ако е лепкава, ако е започнала да променя цвета си". Дали някои търговци съзнателно продават продукти с изтекъл срок, за да ги пласират?
"Със сигурност има такива случаи, дори и от Българска агенция по безопасност на храните, които извършват проверки в този сегмент са установявали случаи, в които е била подменяна датата на крайния срок. В някои случаи това не е опасно, макар че не е правилно да се прави, защото обикновено производителите винаги имат един марж, който поставят и посочват срок на годност ден, два или три и повече преди реално тези стоки да станат негодни за консумация, но пък има и нещо друго. Вие знаете, че когато говорим за храни много често вече срещаме и надписа "най добър до" и той е по-скоро свързан с вкусовит качества на храната, не толкова с нейната безопасност".
Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..
Народният певец Стоян Варналиев продължава да обогатява българската коледарска традиция. Той издаде сборник с 21 коледни песни, озаглавен „Коледа от Бяло море до Дунав“, придружен от компактдиск със същото заглавие. Тази година изпълнителят е записал още коледарски песни. Сборникът се появява „много спонтанно“, споделя Варналиев. Той започва първо да..
Може ли стевията да се превърне в новата култура на Източните Родопи и да замени тютюна като поминък? В търсене на отговора на този въпрос се обединяват училище, научни институти, държавна и местна власт. В Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали беше обявено официалното подписване на тристранен договор за сътрудничество със Земеделския..
В края на октомври фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян обяви конкурс за певица (първи сопран) и за танцьори и танцьорки. Директорът и хореограф на ансамбъла, Сийка Василева, съобщи, че са се явили кандидати, но само част от тях отговарят на изискванията. „Имаше желаещи, но като се има предвид, че се работи за минимална заплата желаещите са малко...
Обновеният физкултурен салон в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Неделино беше официално открит в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Поводът за визитата му беше както новото спортно съоръжение, така и разширението на STEM центъра към училището. По думите на кмета на Неделино Боян Кехайов, обновяването на спортния..
Съвременната молекулярна биология навлиза в нов етап, в който синтезът на ДНК вече е ключов инструмент за медицината, биотехнологиите и научните иновации. Д-р Виолета Йорданова, молекулярно-генетичен биолог в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали, представя най-новите подходи и технологии, чрез които учените създават изкуствени ДНК фрагменти в..
След завършване на средното си образование Ели Мюмюн е приета в Американския университет в Благоевград и заминава на студентска бригада, което става нейният първи контакт с Америка. Първоначално работи в Бостън, впоследствие се установява в Ню Йорк и Лос Анджелис и така сбъдва детската си мечта. Минава през различни професии – от..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478