Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията осуети опит за нелегално прехвърляне на 17 афганистанци от България към Македония

Снимка: МВР

Полицията е осуетила опит за нелегално прехвърляне от България към Македония на 17 афганистански граждани, които са очаквали да получат статут на бежанци у нас. Специализираната полицейска акция е била под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция" и Дирекция "Гранична полиция".

На 1-ви февруари на главен път Е-79 в района на Сандански е бил спрян микробус със софийска регистрация, в който са били афганистанските граждани. Организаторът на нелегалния канал е бил открит малко по-късно, уточни директорът на Областната дирекция на МВР Георги Кондов:

При последвалите незабавни заградителни мероприятия бе задържан и ескортиращият автомобила, още две лица, български граждани. Имаме вече наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на организатора на канала. 

Особеното в конкретния случай е, че афганистанските граждани са очаквали да получат статут на бежанци у нас. Районната прокуратура в Сандански е отказала да образува наказателно производство срещу тях, каза регионалният директор на граничната полиция в Кюстендил Васил Демиревски:

Изведени са от граничната зона. Съставени са им протоколи за предупреждение по член 56 в закона за МВР и организирано са изведени във вътрешността на страната. Тези лица са в процедура за издаване на статут на бежанец. Това е под юрисдикцията на Държавна агенция за бежанците. Все още за конкретните лица не е приключила процедурата, така че не може да се предприемат други мерки.

Няколко са случаите в последните месеци, при които е засечен нелегален трафик на хора от страната ни към Република Македония, каза Васил Демиревски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!