Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители в Рибново продължават протеста си в защита на досегашния си директор Манчо Джуркин

| обновено на 24.02.14 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Част от учителите в училище "Йордан Йовков" в Рибново продължават да стачкуват в защита на уволнения временен директор Манчо Джуркин. Комисия от Общината осигури достъп до директорския кабинет на временно изпълняващия длъжността Светослав Беков.

Десетки родители дойдоха с децата си в училището тази сутрин с настояване да бъде възобновен нормалният учебен процес. 12 от общо 45 учители бяха категорични, че няма да започнат работа, докато началникът на инспектората не отмени заповедта за уволнение на Джуркин. Мотивите им са:

Личи, че това е политическа смяна. Тук, в Рибново, който не е с ДПС, който е инакомислещ, трябва да си върви.

Настоящият кмет на селото и титуляр директор на училището Феим Иса продължава да търси диалог с всички учители за успокояване на напрежението. Той не отрече, че от години насам се упражнява и политически натиск върху училищните директори, но казусът "Джуркин" не бил такъв:

За съжаление, директорският пост се превърна в едно политическо работно място. С всяка смяна на властта започва натиск за промяна на директора. Аз изживях това нещо. При господин Джуркин имаше доста сериозни констатации за нарушения и мисля, че там няма политика в тази ситуация, защото реално от две години нямаме нормален учебен процес.

Думите на кмета потвърди по-късно и началникът на Регионалния инспекторат към образователното министерство Огнян Соколов. От 2012 година досега в училището са правени 14 проверки и всяка от тях е давала достатъчно основание за освобождаване на директора Джуркин. Едно от най-фрапиращите нарушения може да постави под въпрос легитимността на дипломите за завършено средно образование.

 Аз не мога да го побера в целия си 37 години професионален опит такава некомпетентност. Подчертавам дебело, и при най-добронамерения поглед, просто не издържа и аз ще предам самия доклад, документацията на Районна окръжна прокуратура да се произнесе по компетентност, каза Соколов.

Едно от нещата, което кметът на Рибново не може да преглътне, е отнетата придобивка на учениците от първи до осми клас, които са с целодневна форма на обучение, да се хранят безплатно в училищния стол, за което има финансиране:

Не знам каква е причината, поради която той принуди родителите да си плащат храната. Представяте ли си, ако един родител има две деца и трябва да плаща днес за двете деца за храна, са 60 лева. При тези ситуации в Рибново - тютюнът не е продаден, няма пари!

Макар че и днес повечето деца дойдоха на училище, нормалният учебен процес ще бъде възстановен от утре.

Директорът Джуркин и част от учителския колектив твърдят, че зад уволнението стои кадруването на местния депутат Ахмед Башев, също родом от село Рибново. Местната власт и другата част от педагозите са категорични, че приближените до временния директор роднини и приятели, също преподаватели в училището, умишлено създават напрежение и не позволяват на децата да влязат в класните стаи.

В началото на януари по сигнал Регионалният инспекторат по образование извърши проверка в училището, която констатира редица нарушения, повечето от тях тежки, системни във времето и влошаващи качеството на учебния процес. Заради някои от тях дипломите на учениците, завършили миналата година, може да бъдат обявени за невалидни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!