Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград 25% от децата в начална училищна възраст са с гръбначни изкривявания

Снимка: Любо Андреев

60 на сто от децата в начална училищна възраст са с неправилна стойка, а всяко четвърто е с гръбначно изкривяване. Данните са от изследване, обхванало над 2000 деца от 6 до 11 години в Благоевград, направено по инициатива на Факултета по обществено здраве и кинезитерапия в Югозападния университет. Обездвижването сред децата, безконтролното използване на компютъра от предучилищна възраст, формализиране на часовете за спорт и нездравословното хранене - са сред основните причини за проблемите в опорно-двигателната система. Институциите нямат адекватна система за преодоляване на неприятните тенденции, а масовото плуване би решило в голяма степен проблема сред децата, твърди професор Стоян Иванов, декан на Факултета по обществено здраве.

Общината и обществеността в града трябва да направят необходимото Благоевград да разполага с такава материална база, плувен басейн, където да могат децата от училище да посещават при облекчени условия финансови и активно да се занимават с плуване. Това значително ще подобри състоянието на гръбначната система на децата.

Във Факултета по обществено здраве и кинезитерапия на Благоевградския университет ще бъде доставена апаратура за диагностициране и лечение на постуралните изкривявания, каза доцент Диляна Попова. С техниката ще могат много по-бързо да се диагностицират децата и да се предприемат мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!