Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработни от Благоевградско ще бъдат обучени за болногледачи

Снимка: БГНЕС

Близо 100 безработни от област Благоевград ще бъдат обучени като болногледачи. След завършването на курса 40 на сто от тях ще останат на работа в държавни и общински болници. 

Обучението е в рамките на програмата "Шанс за работа 2014", която водеща организация е КНСБ, а партньори са областната болница в Благоевград и общинските в Петрич, Сандански и Гоце Делчев. 

В групите са обхванати хора над 50-годишна възраст, които трудно се реализират на пазара на труда. В рамките на два месеца те ще усвоят ключови компетенции, свързани с професията болногледач. 40 процента от хората след това ще бъдат назначени на работа в болничните заведения за срок от три месеца, като работната заплата и осигуровките се поемат от програмата. 

Експертите от областната структура на КНСБ в Благоевград се надяват след обучението повечето хора да бъдат наети на работа чрез бюрата по труда по програмата "Социален асистент", за която се изискват точно такива познания и професията болногледач би се наложила в тези форми на социална грижа.

Програмата "Шанс за работа" се провежда успешно трета поредна година, но за първи път в област Благоевград тя е насочена към рисковата група безработни над 50-годишна възраст. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!