Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плановият ремонт на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще започне около Великден

Снимка: БГНЕС

Процесът на извеждане от експлоатация на Първи, Втори, Трети, и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" е необратим и блоковете повече не могат да произвеждат електроенергия. Това обясниха от Агенцията за ядрено регулиране по време на семинар, посветен на различните поколения ядрени реактори.

Заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров обясни, че така наречените "малки блокове" на "Козлодуй" вече са обявени за съоръжения за управление на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и затова те вече не могат да бъдат определяни като блокове.

Тези съоръжения за управление на работа подлежат на извеждане от експлоатация и няма как да ги възстановиш като блокове, каза той.

Извеждането от експлоатация на Първи, Втори, Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" не поражда проблеми с безопасността, коментира заместник-председателят на ядрения регулатор Алексей Алексиев.

Процесите, общо взето, са така уникални. За всяко едно съоръжение държавата има списък със специфични особености, свързани с пари, с време, с персонал, с планиране, с отчитане, каза Алексиев.

Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов потвърди твърденията на ядрени енергетици, че Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са били едни от най-сигурните за времето си, когато е започнало извеждането им от експлоатация.

Концепцията за малките блокове, тя е малко по тертип на добрите традиции на руската военна промишленост. Те много лесно се управляват и технологията е направена така, че с една пушка и най-тъпият войник да може да стреля, коментира Лъчезар Костов.

Годишният планов ремонт на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще започне около Великден. Очаква се процедурата да отнеме между 35 и 40 дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изпълнени са по-голямата част от мерките за по-висока безопасност на АЕЦ "Козлодуй"

По-голямата част от мерките за по-високо ниво на защита на АЕЦ "Козлодуй“, набелязани след аварията във "Фукушима" през 2011-а г., вече са изпълнени. Това обясниха от Агенцията за ядрено регулиране по време на семинар, посветен на темата за различните..

публикувано на 15.03.14 в 15:25