Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 12 часа на ден регистрират тютюнопроизводителите

Снимка: БГНЕС

С удължено време работят общинските дирекции "Земеделие" в районите, където се регистрират тютюнопроизводителите. Средно по сто заявления приемат на ден експертите, а регистрация трябва да направят над 12 хиляди производители. Основният проблем е набавянето с документите. 

Въпреки сериозната разяснителна кампания от кметовете, много тютюнопроизводители все още не са наясно с документите, които трябва да представят. Процедурата по регистрацията е максимално облекчена, твърди председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Изисква се документ за самоличност, договор с фирма за изкупуване на тазгодишната реколта, протокол с предаденото последно количество тютюн и документ, удостоверяващ правното основание за ползване на площите:

Площите се доказват като правно основание по различен начин. Ако си собственик, носиш своята скица. Ако имаш договор за ползване на имот, носиш само договора. Няма нужда да бъде заверяван нотариално, или в кметството, или където и да било. Достатъчно е да е между двете лица. Основно там се създава пречка, със събирането на тези документи.

Ситуацията е допълнително натоварена и от факта, че регистрациите, които се правят в момента, са три: 

На ден в община Сатовча минават по 100 човека. Тези служители, които участват в оперативната работа на регистрацията, започват сутрин рано от 8.00 часа, вечерта до 20.00 часа работят. Срокът е ограничен до 15-и май и до този срок всички трябва да минат - над 3 000 регистрирани в община Сатовча, иначе губят възможността за получаване на средства.

Очакванията са до два месеца да е готов регистърът на тютюнопроизводителите, който ще даде ясна картина на отрасъла и заетите в него, както и на количествата и сортове тютюн.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!