Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение за лицензите на трите ЕРП-та няма да бъде взето тази седмица

| обновено на 12.05.14 в 17:24

Заради ангажименти в Хасково и Стара Загора на трима от общо 7-те комисари на ДКЕВР решението за лицензите на трите електроразпределителни дружества няма как да бъде взето тази седмица, тъй като няма кворум, обясниха за "Хоризонт" от енергийния регулатор. От своя страна представители и на трите дружества ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN увериха, че ще внесат до края на деня в енергийния регулатор становищата си по процедурата за отнемането на лицензите им. Днес изтича крайният срок за това.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ обясни, че преговорите с Националната електрическа компания не са пред провал, каквито твърдения се появиха в медиите: Няма съществен напредък, но сме оптимисти, че резултатът е близко и ще бъде положителен. Продължаваме да считаме, че процедурата следва да бъде прекратена.

Йорг Золфернер
от ЕVN съобщи, че до края на днешния ден дружеството ще внесе в енергийния регулатор становището си по производството за отнемане на лиценза му: Ние имаме нови доказателства. Имаме различни становища от различни институции, които са полезни за разбирането на ДКЕВР.

Стефан Абаджиев
от ЕНЕРГО-ПРО коментира, че дружеството е изплатило над 46 милиона лева за зелена енергия и очаква НЕК да признае тези разходи: От самото начало ние водим преговори, но основният препъни камък за тези преговори е отказът Националната електрическа компания да признае, че тази сума съществува като дълг от страна на НЕК към нас. Ние, крайните снабдители, сме изкупували зелена енергия по силата на Закона за енергията от възобновяеми източници. Тя не ни е възстановена за един период.

Репортажа на Андрей Борисов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Днес е крайният срок енергодружествата да се запознаят с допълнителните доказателства по процедурата за отнемане на лицензите им

Днес изтича срокът, в който електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN трябва да се запознаят с допълнителните доказателства по откритата от енергийния регулатор процедура за отнемане на лицензите им. От Държавната комисия за енергийно и водно..

публикувано на 12.05.14 в 07:46