Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК обвини енергоразпределителните дружества в злоупотреба с господстващо положение

Снимка: Радио Шумен
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини трите енергоразпределителни дружества в злоупотреба с господстващо положение. Според комисията ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО налагат необосновано високи цени за достъп до мрежата за ниско напрежение, което не позволява да има конкуренция. Дружествата имат 30 дни за писмени възражения по предявените твърдения.

От ЧЕЗ смятат, че основания за подобни констатации няма, тъй като дружеството по никакъв начин не е нарушило или злоупотребило с господстващо положение. Стълбовете, за които става дума, са собственост на "ЧЕЗ - Разпределение България" и въпросният избор е дали и кога наемателите ще наемат тази собственост. Те имат избор да сторят това или да изградят собствени трасета съгласно действащото законодателство. За съжаление, има редица случаи, в които кабелни оператори използват собственост на "ЧЕЗ - Разпределение България" без разрешение, което само по себе си е нарушение на законодателството и самоуправство в чужда собственост, поясняват от компанията. Оттам допълват, че ще внесат становището си по казуса в законно установения срок.

"ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" категорично не приема твърденията на Комисията за защита на конкуренцията за извършено нарушение, представляващо злоупотреба с господстващо положение при определяне на цени за ползване на съоръжения от електроразпределителна мрежа - ниско напрежение - собственост на дружеството. Компанията ще представи своите аргументи в определения срок пред Комисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!