Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лисабонският договор е "съвместим" с чешката конституция

Лисабонският договор е "съвместим" с чешката конституция - тази позиция ще защити по време на откритото заседание на Конституционния съд на 27 октомври правителството на Чехия. Становището на правителството трябва да бъде внесено, заедно с тези на двете камари и президентството до края на седмицата в съда в Бърно.

До момента е постъпила само позицията на Долната камара. Чехия е последната страна-членка, в която все още не е завършила ратификацията на Договора от Лисабон:

Президентът Вацлав Клаус все още не е дал "гаранции", че ще подпише Договора след решениетона Конституционния съд. Съвместна експертна група – на правителството и на президентството, обсъждат възможните форми на юридически гаранции, стана ясно след извънредното заседание на кабинета и изявлението на премиера Ян Фишер.

Президентът Вацлав Клаус поиска гаранции, подобни на тези на Великобритания и Полша, свързани с Хартата за основните човешки права в ЕС, след като изрази опасения за възможни реституционни претенции от страна на судетските немци след влизането в сила на Договора от Лисабон.

Чешкото правителство заяви в становището си, че Договорът не портиворечи в пълния си текст на основния закон на страната. Не се налага и гласуване на "ирландските гаранции", се казва още в позицията.

В жалбата си седемнадесетте сенатори, предимно от гражданските демократи оспорват, както "Лисабон", така и отделни текстове в другите договори – Маастрихтския и Римския. Очаква се до края на седмицата да внесат допълнителни мотиви към предоставените вече 60 страници.

Откритото заседание на Конституционния съд в Бърно е насрочено за 27 октомври, но все още няма яснота дали ще чуем решението на 15-те съдии в същия ден. Заседанието е два дни преди ключовата европейска среща на върха в Брюксел.
По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна