Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунис – избори без изненада

В Тунис днес се провеждат президентски и парламентарни избори, избори без изненада. Очаква се победа на досегашния президент Зин ел Абидин Бен Али, който е от 22 години на власт и се кандидатира за нов мандат.

През 2004 г. Бен Али бе преизбран с 94 % от гласовете. Според обществено проучване в сегашната кампания той е разполагал с 97% от медийното време. Единствено неизвестно остава участието на избирателите.

В днешната изборна надпревара участват 4-ма кандидати за президентското кресло и над хиляда за 214-те места в парламента. Това са главните цифри за изборите. Благодарение на конституционните промени от 2002 г. президентските мандати не са вече ограничени и 73-годишният Бен Али се кандидатила за 5-и път.

Срещу него, без реални шансове се представят трима кандидати: двама противници, обвинени, че са от президентското мнозинство – Мохамед Бушиха от Партията на народното единство и Мохамед Инубли от Обединения демократически съюз и един опозиционер- Ахмед Брахим от Движение за обновление.

От идването си на власт през 1987 г., след като отстрани поради старческа немощ първия президент на независим Тунис Хабиб Бургиба, Бен Али не оставя никакво място на опозицията, политическата критика е потискана, печатът е контролиран, както и дейността на правозащитните организации.

Страна модел за икономи ческите си успехи и стабилност, Тунис е критикуван за малкото демокрация. Днес за първи път ще гласуват 18-годишните тунизийци, но дали тези половин милион нови избиратели ще упражнят правото си на глас? Защото в Тунис на изборите се гледа като на формалност, а победителят е известен.
По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР за Близкия изток

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна