Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предложи още 300 млн. евро за България заради АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия официално предложи да бъдат отпуснати на България още 300 милиона Евро като компенсации за закриването на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Парите са за периода 2010-2013 г., като по този начин условията за България се изравняват с тези за Литва и Словакия, които също закриха ядрени реактори, и получиха за това финансова подкрепа от Евросъюза до 2013-а година.

В разпространеното по този повод съобщение на Еврокомисията председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „Тази инвестиция в една по-безопасна и по-устойчиво развита българска енергийна мрежа изразява желанието ни България да се интегрира напълно в общия европейски енергиен пазар. Смятам, че това е важна проява на европейска солидарност и на нашата решимост да третираме еднакво всички държави-членки."

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Феран Тараделас подчерта, че отпускането на парите ще зависи от Европейския парламент и Европейския съвет, и че все още не е ясно от къде ще дойдат те.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна