Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С биогорива в Ихтиман пестят 30% от парите за отопление

Снимка: БГНЕС

Защо ползваме толкова скъпо гориво и възможно ли е биогоривата да бъдат алтернатива на традиционните? С природен газ се отоплява едва около 10 на сто от населението у нас, а за 264 общини топофикациите са едва 20, нафтата пък е основното гориво за общините, които не ползват топлофикация. Темата на "Хоризонт до обед" разказва за общински практики в партньорство с частния бизнес да се изградят инсталации за биомаса и какъв е ефектът от замяната на традиционните горива. 

В Ихтиман от 6 години търсят решения на проблема със скъпото отопление на болницата, училищата и и детските градини. С частни инвестиции е завършена градска топлоцентрала, която работи с отпадъци от дървопреработващата промишленост. Кметът Маргарита Петкова казва, че тя пести 30 на сто от средствата за отопление. За 1 час дизеловото гориво струва 80 лв., а  28 лв. е цената на час при биогоривото. С новата система на дистанционно управление температурата е много по-качествена, калкулира ползите кметът на Ихтиман. Петкова допълва, че при частните абонати едно домакинство пести приблизително половината от парите, които е плащало за отопление преди.

Бургаската Топлофикация има идея да замени част от природния газ с алтернативно гориво. Вълю Дучев, заместник изпълнителен директор посочва, че природният газ ще бъде заменен технологично там, където се произвежда енергия на водогрейните котли. Мощностите, които произвеждат топлинна и електрическа енергия, се планира да останат на природен газ. В бургаската Топлофикация искат да заменят около 30% от горивото с биомаса, но не могат да получат кредит заради натрупаното недоверие на банките към топлофикационните дружества. В ситуация на криза плащането за топлинна енергия е "на опашката" на семейните бюджети и при несигурни приходи на топлофикациите банките са в правото си да се съмняват във възвращаемостта на един такъв кредит, отбелязва Дучев. "С около 30% ще намалее консумацията на природен газ, а минимум с 20 на сто - ще падне консумацията ни на горива при изпълнение на проекта", пресмята ползите заместник изпълнителният директор Вълю Дучев. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна