Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов откри и тества националната телефонна линия за деца в риск

Националната телефонна линия за деца от днес функционира официално. Номерът е 116 111. Линията е безплатна за обаждания от домашен, уличен или мобилен телефон и ще работи денонощно през цялата година. На нея деца могат да подават сигнали за насилие. Лично премиерът Бойко Борисов тества горещата линия за деца 116 111 и направи връзка с дежурния в МВР.

15 психолози и социални работници от фондация „Анимус” ще обслужват денонощно телефона, на който всички деца от цялата страна могат да сигнализират за домашно или сексуално насилие, насилие на улицата, или когато се почувстват заплашени. Разговорите ще са конфиденциални и тайната ще се нарушава, само ако има опасност за живота или физическото и психическо здраве на детето. Операциите в кол центъра имат пряка връзка с телефон 112, МВР и Бърза медицинска помощ.

България е 14-тата страна-членка на ЕС, в която вече действа подобна телефонна линия. Генералният комисар на МВР Калин Георгиев коментира, че органите на МВР ще реагират максимално бързо на сигналите, които се подават от кол центъра. Линията действа от 20 дни и вече са приети над 3000 обаждания, дадени са осем консултации на деца и семейства, 700 са били лъжливите сигнали или шегите, а 1000 позвънявания са били просто мълчание.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени