Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дубай иска да отложи връщането на част от дълговете си

Дубай, изправен пред финасови трудности, дължащи се на световната криза, обяви, че иска да отложи връщането на част от дълговете си. Рискът от фалит на Дубай съживява опасенията за финасовото здраве и на някои други държави, смазани под обществените си задължения и отслабени от световната рецесия. Силно изплашени, световните борси веднага реагираха със спад. Дълговете на Дубай възлизат на около 80-90 милиарда долара.

От общите задължения на Дубай, 59 милиарда е сумата, която трябва да върне на кредиторите си "Дубай Уърлд" – компанията - конгломерат, която е в сърцето на бурното развитие на емирството през последните 10 години. Негово дело е, например, строежът на Бурж Дубай - кулата, която трябва да достигне 1000 метра, както и на прословутите изкуствени острови във формата на палма с луксозен хотелски комплекс.

Дубай е една от малкото страни в Персийския залив, която няма петролни ресурси. От 90-те години, емирството заложи на строителството, на туризма и лукса. До есента на 2008 г. всичко изглежда му носеше успех, капиталите прииждаха и небостъргачите се множаха. С финасовата криза, обаче, инвеститорите се оттеглиха и строителните компании, обзети от гигантоманията, са неспособни да доведат проектите си до край.

Считан за един от най-блестящите финансови центрове в света до преди една година, Дубай е сега сред най-неплатежоспособните страни на планетата. Според анализ на банката "Криди Сюис" задълженията на Дубай към европейски банки са над 13 милиарда евро. Искрица надежда дава солидарността, проявена от Абу Даби. Две банки на емирството деблокираха вече 5 млрд. долара, необходими за най-спешните нужди на Дубай.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна