Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата на алпинизма Курт Димбергер: Който върви бавно, върви добре

Курт Димбергер по време на посещението му в България
Снимка: Румен Стоичков

Преди броени дни на посещение в България бе Курт Димбергер. Наричат го „патриарх на световния алпинизъм”. Той е роден в Австрия, и за него се знае, че е единственият жив алпинист, който има две първи изкачвания на осемхилядници. Направил го е в средата на 50-те години.
Има и трагични мигове в живота му, защото - след изкачването на смятания за най-труден връх „К 2”  са ампутирани части от пръстите на ръцете му. Но още по-лошото е, че там, под върха, загива съпругата му Джули...Извън визитката му на алпинист - Курт Димбергер е бил 5 г. преподавател по математика. А хобито му е – да събира кристали сред природата.

„Който върви бавно, върви добре. Който върви добре – напредва!”, цитира една известна мисъл Димбергер, мисъл която повтарят всички водачи. В специално интервю за "Хоризонт" той уточнява обаче, че това не е веруюто на всички катерачи. И че личното му мото, сред многото възможни, е стихче от Гренландия, което гласи: „Само духовете на въздуха знаят какво ме чака зад тези върхове. И въпреки това, аз продължавам напред с моя кучешки впряг. Продължавам напред, продължавам напред”...
Това се отнася не само за някой, който кара кучешки впряг, но и за човек в лодка, а и въобще за целия живот...", казва легендарният алпинист.

Л.Ц.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна