Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите осигурителни прагове ще принудят много хора да минат в сивата икономика

Депутатите от Синята коалиция изразиха тревога от приетите минимални осигурителни прагове за самоосигуряващите се лица, земеделски производители и тютюнопроизводителите. Те бяха приети със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

В кулоарите на парламента депутатът Цветан Костов заяви, че рязкото повишаване на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лева ще засегне хиляди представители на свободни професии, дребните търговци и занаятчиите.
Цветан Костов уточни, че приетото увеличение ще засегне най-вече живеещите в малките населени места, като те ще бъдат принудени да преминат в сивата икономика. От Синята коалиция съзират и риск за създаване на политическо напрежение.

"Ние се опасяваме, че ДПС ще се възползва от затруднението на тези производители и както вече заплашиха народни представители от тяхната парламентарна група от трибуната на Народното събрание, ще нагнетят политическо напрежение.", изтъкна Костов.

Сините очакват управляващите от ГЕРБ в най-скоро време да започнат широки консултации за подновяване процеса на реформи в пенсионната система и обещаха, че ще направят предложение за актуализация на бюджета за обществено осигуряване в средата на 2010 година. "Ще предложим разумни, по-ниски нива за осигуряване, различни за различните свободни професии и занятия. Така ще насърчим заетите в тях да се включат в осигурителната система.", добави Цветан Костов. 

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна