Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов: Ако има вот на недоверие, ще бъде за икономическата политика

Ако има вот на недоверие към кабинета "Борисов", той ще бъде за икономическата политика заради тежката и кризисна година, прогнозира пред "Хоризонт" социологът от агенция "Скала" Цветозар Томов. Според него, по-вероятно е такъв вот да не се състои, ако към средата на годината бъде актуализиран бюджетът. Ще бъде натрупан голям бюджетен излишък, ще се види, че приетата рамка на бюджет 2010 е фалшива и ще имат възможност  да коригират икономическата си политика, предположи анализаторът.

Томов смята, че правителството започва да губи популярност. Той отчита като проблем липсата на достатъчно обективна критична дистанция на действията на управляващите. "Има няколко големи проблема, които не са обект на задълбочен политически дебат: икономическата политика и приемането на закони, които ограничават човешките права", каза още Цветозар Томов. Той даде за пример закона за електронните съобщения. "Не видяхме съпротива в парламента, но обществената реакция не е за подценяване, редица НПО се обединиха против него", изтъкна социологът.

По думите на Томов, не бива да говорим за алтернатива на управление, което е на власт 5 месеца и трябва да се изчака повече време, за да се види доколко са успешни политическите действия на сегашното управление. Три кабинета изкараха пълен мандат един след друг, връщането към ситуацията до 1997 няма да е добър знак за състоянието на политическия живот у нас, категоричен бе Цветозар Томов.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна