Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият американски посланик встъпи в длъжност с цитат от Иван Вазов

С цитат от Иван Вазов на чист български език започна приветствието си новият американски посланик, който пристигна днес в София. Джеймс Уорлик изрази уважението си към България и нейната история и култура: "Преди повече от 30 години бях студент в Берлин – градът, който беше символ на големите различия между Изтока и Запада. Тогава не бих могъл да си представя, че един ден ще бъда тук като посланик в една страна, която е член и на НАТО, и на ЕС. Страна с богата история и култура, с която българите с право се гордеят. Както е казал и големият български поет и писател Иван Вазов – и ние сме дали нещо на света и на всички славяни книга да четат."

Дипломатът от кариерата Уорлик има голям опит във външната политика на САЩ. Сред най-важните му назначения е било това на съветник на Пол Бремър – американският граждански администратор за Ирак след американската инвазия срещу Саддам Хюсеин през 2003 година.

В близките дни новият американски посланик ще връчи акредитивните си писма на българския президент, за да встъпи официално в длъжност.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени