Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще разяснява здравната реформа на директорите на болници

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев
Снимка: BGNES

На специална среща в понеделник министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и министърът на финансите Симеон Дянков ще се срещнат с директори на общински, държавни и частни болници в страната, за да обсъдят реформата в здравеопазването. Това съобщи в предаването "Неделя 150" министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Дебатът за мерките по реформата продължава вече няколко месеца. Опасенията, че много населени места ще останат без болници, заради непокриване на обявените критерии доведе до протести и до засилване на социалното напрежение.
"Това, което се опитваме да направим и което всички злонамерени хора не искат да направим, е да е ясно що е това болница", каза здравният министър. Той беше категоричен, че на здравето не може да се гледа като на стока, но трябва да има изисквания към неговото качество.

Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването, заяви в предаването "Неделя 150", че реформата връща българското здравеопазване преди 1997 г. - тъй като правителството се опитва да възстанови бюджетното здравеопазване  До декември все още не е платено изцяло на общинските и частните болници, каза Кацаров - държавните са получили 100%, а общинските 50 %., допълни експертът. Според него това, което се случва в  болничната система надхвърля рамките на здравеопазването и става обществен проблем.


Като един от проблемите на българското здравеопазване Тихомир Каменов, председател на надзорния съвет на "Търговска лига" посочи факта, че проникването на генерични лекарства в България е твърде ниско. В Германия процентът на въвеждане на този вид лечебни средства е 93%, а в България - 35%. Каменов уточни, че цената на генеричните лекарства по принцип е много по-ниска от тази на обикновените.
В България всяка година Министерството на здравеопазването купува чужди лекарства за над 180 млн. лв. Нормалната стойност, според Каменов, е под 100 млн.лв.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна