Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаити - акцент на неформалната среща на министрите на развитието на ЕС

Хуманитарната обстановка в Хаити и отпускането на допълнителна финансова помощ за бедстващата държава бяха основните теми на двудневната неформална среща на министрите на развитието от ЕС, която приключи днес в испанския град Сеговия. Срещата събра представители на Европейската комисия, Американската агенция за международно развитие (USAID) и Стабилизационнята мисия на ООН в Хаити.

На пресконференцията след края на срещата еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви: "Най-важната задача за всички нас е под егидата на ООН да успеем да осигурим помощ на Хаити от гледна точка на спешна реакция и дългосрочно възстановяване и развитие. От страна на Комисията заделихме допълнителни 9 милиона евро към 30-те милиона евро, които отпуснахме веднага след бедствието. В рамките на обсъжданията получихме ценни идеи от ООН, САЩ и държавите членки по какъв начин да приоритизираме усвояването на тези средства".

Директорът на Американската агенция за международно развитие Раджив Шах заяви, че на срещата са договорени конкретни мерки за повишаване на ефективността на хуманитарните дейности в Хаити. "Акцент на администрацията на Барак Обама е да извършваме действия, свързани с развитието, по по-координиран начин, в по-тясно сътрудничество с държавите, в които действаме и с важни партньори като ЕС, Испания и други държави, независимо дали прилагаме систематични и обхватни глобални кампании за борба с глада или световни програми в областта на здравеопазването."

Сред останалите обсъдени теми на срещата са били ефективността на критериите за отпускане на помощи за развитие и подготовка за срещата относно изпълнението на Целите на Хилядолетието, която ще се състои в Ню Йорк през есента.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна