Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Атина

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи младежи в Атина. Около 50 души са се опитали да нахлуят в сградата на университета и полицията е използвала сълзотворен газ, за да ги спре.

Над 30 000 работници се включиха в днешното шествие в гръцката столица в знак на протест срещу обявените от правителството рестриктивни мерки с цел излизане от дълбоката икономическа и бюджетна криза.

Синдикатите настояват да се спре с уволненията и да се води политика за засилване на инвестициите. В цяла Гърция бяха организирани протестни шествия. Стачката блокира напълно транспорта. Кораби и фериботи останаха по пристанищата. Не работят летищата, не се движат влакове и автобуси. Затворени останаха учреждения, училища, фабрики, банки и съдилища.

Лекари, учители, служители в държавната администрация и дори адвокати стачкуваха.

В демострациите се включиха също студентски и имигрантски организации. Пред парламента младежи скандираха лозунги срещу ширещата се безработица, корупция и липсата на перспектива. Неочаквано активен беше протестът на журналистите. Всички медии спряха емисите.

 

По публикацията работиха: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун, Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна