Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в МО и МВР против увеличаването на здравната вноска

Снимка: БГНЕС

"Позицията, която изрази министър Симеон Дянков днес ни изненада." Това заяви в предаването "12+3" председателят на офицерска легия "Раковски" Иван Милов по повод декларираното намерение за преминаване към плащане на здравната вноска изцяло от държавните служители. Милов каза, че за съжаление министър Дянков явно е решил да напълни бюджета като отнеме поредните права на хората, заети в сектора "Сигурност" без да предложи нищо в замяна.  Милов каза още, че тази сутрин е разговарял с негови колеги от Европейската организация на военните сдружения "ЕВРОМИЛ", за да се информира как стои при тях въпросът със заплащането на здравни осигуровки. Председателят на легия "Раковски" беше категоричен, че почти в цяла Европа тези разходи се поемат от държавата.

Милов каза още, че на първо място това решение ще доведе до реално понижаване на заплащането на военнослужещия, но "нищо не се дава като компенсация". Той уточни, че по закон военните нямат право да работят допълнително в гражданския сектор и да имат страничен доход. "Това пряко ще удари върху социалниа статус на кадровия военнослужещ, а предполагам и върху социалния статус на колегите от МВР.", допълни Милов.

Синдикалистът каза още, че ще настояват за адекватно увеличаване на заплатата на военнослужещите, за да може да не се понижи абсолютната стойност, която получават като заплати.

Иван Славов от синдиката на полицейските служители каза, че е напълно съгласен с мнението на своя колега от легия "Раковски". "Ще добавя само, че заради увеличаването на здравните осигуровки практика заплащането  в системата на МВР ще спадне с 12%."
И Славов направи уточнението, че служителите в МВР и МО не работят по трудови взаимоотношения, а служат и че нямат много от правата, които имат хората, работещи на трудов договор. "В България ще се получи прецедент, който ще доведем до знанието на европейските институции."

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна