Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България трябва да осъществи планираните структурни реформи

България трябва да поддържа строга фискална политика и да осъществи планираните структурни реформи, гласи оценката на Европейската комисия за конвергентната програма на страната ни. Подобен документ се изготвя ежегодно за всички държави от Европейския съюз, като основната му цел е да оцени макроикономическата им политика.

ЕК днес даде оценка за конвергентните програми и програмите за стабилност в общо 14 страни и подчерта, че сред тях единствено България и Естония планират да задържат бюджетния си дефицит под 3%, каквито са изискванията. За нашата страна е отбелязано, че си поставя за цел да поддържа стабилни позиции чрез балансиран бюджет, който е адекватен на настоящата икономическа ситуация.

ЕК определя като рестриктивен избрания за 2010 г. социален подход и добавя, че за 2011 г. той се очертава да е неутрален, а през 2012 г. се очаква известно отпускане. Програмата на България предвижда амбициозни структурни реформи, предназначени да укрепят публичните финанси и да подпомогнат възстановяването на икономиката, отбелязва ЕК. Заключението й е, че страната ни трябва да продължи да спазва строга фискална политика и да извърши планираните структурни реформи.

От конвергентните програми на страните извън Еврозоната зависи кога те ще могат да приемат общата европейска валута. Миналата година ЕК отправи много повече и по-конкретни препоръки към България, сред които бяха: умереност в ръста на доходите; реформиране на здравеопазването, образованието и пазара на труда; както и укрепване на административния капацитет.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна