Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против общинската полиция

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че с последните промени в закона за МВР бе дадена възможност местните власти да създават Общинска полиция, кметовете все още не проявяват интерес. До момента единствено Столична община обяви, че предприема стъпки в тази насока. Част от кметовете се отказват с аргумента, че не е нужно да изземват функциите на полицията, за други проблем е липсата на финанси, а трети виждат необходимост от допълнителни законодателни промени. И докато кметовете пасуват, а полицаите протестират, жителите в малките населени места са наясно, че с началото на пролетта кражбите зачестяват.

Рискът е много голям, както и рискът с търсаческите групи, заяви кметът на с. Дъбован Таня Кръстева. "Ние винаги сме между чука и наковалнята, затова виждаме и двете страни. От една страна - да, ще направим доброволни формирования, това е една превантивна мярка, т. е. ромското население знае, че в това село нощно време се обикаля и ще имат някакъв респект да не влязат. Но не дай Боже да се случи засичане на човек от доброволното формирование с роми и да се стигне до конфликт ...", коментира Кръстева. На свой ред кметът на община Гулянци Лъчезар Яков смята, че полицията е длъжна да отговаря и да реагира адекватно. "Ние може да направим и общинска пожарна, примерно, и общинска болница", аргументира се той. Кметът на Русе Божидар Йотов пък настоява за законодателни промени, защото общинските полицаи ще останат на подчинение на МВР. "Търсим този ефект, че те да трябва да бъдат методически, структурно подчинени на общината. Те трябва да бъдат назначавани от кмета и да изпълняват заповедите именно на кмета", каза Йотов. Според него това ще осигури много по-голяма оперативност за решаване именно на задачите, заради чието решаване се създава общинската полиция.

Само ромите ли крадат, как хората смятат да се справят с проблема до появата на общинската полиция и още аргументи от кметовете за и против създаването й можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Снежана Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна