Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е най-работещата мярка срещу кризата?

Снимка: БГНЕС

"Правителството намери формула да впрегне в обсъждането на антикризисните мерки синдикати и работодатели и дай боже да постигнат заимоприемливи решения". Това каза в предаването "Неделя 150" икономистът и бивш финансов министър Стоян Александров. Според него обаче в действията на кабинета се усеща паника, а тя не е най-добрият съветник. Той допълни, че първо трябва да се види каква е бюджетната дупка, а след това да се прецени до какъв дефицит може да се стигне, като той не би трябвало да бъде повече от 1% - 1.5%. Според Александров обаче дефицитът ще достигне до 2%. Той каза още, че ситуацията в момента е много различна от това, което се е случвало до момента в България, защото никога досега не е правен бюджет с падащи приходи. Александров допълни, че, ако няма друг вариант, увеличаването на ДДС е една от възможностите за реално осигуряване на приходи в бюджета. Другият вариант е увеличаването на акциза за бирата, който е най-събираемият.

"Всеки акциз може да се вдигне и ако трябва да се избира между отделните акцизи, най-уместно е да се вдигне акцизът върху бирата". Това заяви в предаването "Неделя 150" и бившият финансов министър Милен Велчев. Той каза, че и когато той е станал министър е имало стари договори, но не в сегашния размер, тъй като и икономиката не е била в сегашния размер." Велчев допълни, че при добра организация може да бъде достигната добра събираемост.
По повод сравненията между българската и гръцката икономика Велчев уточни, че Гърция дължи 120% от размера на икономиката си, а ние дължим по-малко от 20%. Велчев уточни, че този дълг е бил свален през последните 8 години, тъй като преди това е бил 75%.

"Гледайки развитието на събираемостта на приходите при заложените данъци, виждам, че има сериозен спад в сравнение с миналата година. По-специално в митниците – виждаме, че това, че се управлява с нетрадиционни методи, че ръководителите на различните звена са на временни договори", каза още Милен Велчев и допълни, че това, според него, е покана ръководителите да си решават житейските проблеми, защото не са сигурни дали ще останат на постовете си по-дълго. "Премиерът трябва да обърне специално внимание как се работи и какви са резултатите от работата в Агенция „Митници”, заяви Милен Велчев. Според него трябва да се наблегне на намаляване на разходите, защото държавата харчи повече, отколкото е харчила когато и да е било за последните 15-20 години. „В самия бюджет за 2010 година бяха заложени разходи от 43% от Брутния Вътрешен Продукт /БВП/, което е повече откогато и да е било”, обясни още Велчев. По думите тези разходи могат и трябва да бъдат съкратени. По отношение повишаването на приходите, според него, няма друг начин, освен чрез повишаване на ДДС. „Никога не е приятно да се увеличава данък, никога увеличаването на данъци не помага за излизане от кризата, но ако трябва да се избира кой данък да бъде повишаван с максимален ефект и с минимален негативен ефект върху икономиката, то това е ДДС”, заяви още бившият министър на финансите Милен Велчев.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна