Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години затвор получи Марио Николов

Софийският градски съд произнесе присъдите по делото за източване на средства по програмата САПАРД. Бизнесменът Марио Николов бе осъден на на 10 години лишаване от свобода, съпругата му Мариана на 8 години, а останалите четирима от подсъдимите получиха 6 годишни присъди.

Съдът оправда бизнесменът Людмил Стойков и вдигна наложената забрана върху имуществото му.

В решението на съда е записано още, че осъдените трябва да възстановят сумата от 13 милиона лева, която е била присвоена от групата. Оправданият Людмил Стойков определи наказанията като много тежки.

Марио Николов и Людмил Стойков и още пет лица са подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от европрограмата САПАРД. Според обвинението това е ставало чрез купуването на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са фактурирани като нови и за тях е ползвано финансиране от САПАРД. За схемата, в която участват и чужди граждани, които вече получиха присъди в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. Оттам парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна