Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Прокопиев: "Оптимизацията на държавните ведомства дава около 450 млн. лв. ефект"

Снимка: БГНЕС

Оптимизацията на държавните ведомства дава около 450 млн. лв. ефект, а всички мерки в посока нови приходи и ограничени разходи дават малко над 1,6 млрд. лв. ефект, заяви Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"В резултата на тези мерки, които в момента обсъждаме, ако трябва да съм съвсем точен ... общия положителен ефект за бюджета е 1,668 млрд. лв., т. е., ако това е рамката, по която утре в 14,00 постигнем консенсус, няма да има нужда да се вдига ДДС, въпреки че и вдигането на ДДС фигурира като едно от предложенията на правителството, но синдикатите са твърдо против, а нашата позиция е, че бихме го подкрепили само в краен случай. Така че ако тези другите мерки сработят, няма да има нужда да се вдига ДДС", каза Прокопиев. По отношение на минималната работна заплата имаме разбирателство за постигане на нов механизъм за определянето й, но няма очакване за нейното увеличаване, добави той. "Едно от нещата, за които днес говорихме и имаше общо разбиране и, бих казал, консенсус, е да спрем да говорим тези глупости за данък "лукс". Вярно, солидарно и нормално е част от по-състоятелните хора да плащат по-високи данъци, но няма нужда това нещо да се превръща в идеологическа кампания за облагане на свръхбигатите и т. н. Защото съгласете се, че ако някой има селска къща от 250 квадратин метра, той не може да попадне в графата "свръхбогат", завърши председателят на КРИБ.

Какви са предлаганите мерки от правителството с евентуалните разчети за приходи и остава ли вариантът бюджетните служители сами да си плащат осигуровките можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Нели Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна