Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: "Няма пострадали българи в размириците в Киргизстан досега"

Снимка: БГНЕС

Ситуацията е много сложна и след вчерашните събития днес всичко се повтаря, заяви Васил Желев, един от българските граждани в Киргизстан и председател на дружество "Възраждане". "Всичко е разгромено там, Белия дом там, зданието на парламента, прокуратури", каза Желев. Според него в столицата Бишкек се шири мародерство, ограбени са по-големите държавни магазини, има и много убити. Днес той е разговарял и поддържа връзка с още четирима наши сънародници и засега всичко с тях е наред, но не знаят какво ще стане в бъдеще. "Доколкото сме в курса на събитията, информация няма, там стрелят безобразно, кой стреля, кой не стреля, никой нищо не знае ... Оръжие попдана много в населението и много е опасно ... Полицията, дето охраняваше Белия дом там, площадите, ги нападнаха тълпа народ и попадна оръжие", каза Желев. По негова информация до момента няма пострадали българи. Той потвърди, че се притесняват. "Тук сме малко руски, малко българи, държим се в кръг по-близки, може да се случи всичко", добави Желев и каза, че валидността на личните им докумнти е изтекла, но никой не идва да види какво става с тях. Според него дружество "Възраждане" е изпратило покана представителите на посолството в Казахстан за 3 март, но никой не им е обърнал внимание. "Ний от 2 години вече ги поканваме, не ни обръщат внимание", посочи той. Желев потвърди, че от посолството в Казастан днес са звъняли и са обещали да се свържат отново със служители в Киргизстан, но това все още не е станало. "Тук има хора със семейства, които искат да си заминат, да се върнат в България и не зная как ще стане, документи, всичко трябва да се попълва, нови паспорти, доколкото разбрах, отпечатъци се вземат, никаква информация нямаме.", каза още Желев. Все пак това е нашата Родина, завърши председателят на дружество "Възраждане".

По наши данни няма пострадали българи вследствие на размириците, които се случиха през последните дни и часове в Киргизстан, заяви в предаването "12+3" министърът на отбраната Николай Младенов. "Днес преди обяд се е състояла и първата пресконференция на временното правителство, което фактически се заявява, че взема властта в момента. Едно от най-важните обявления от тяхна страна е, че армията, както видяхме и през нощта, е останала извън тези размирици, т. е. не е взела страна, което е положителен сигнал. Президентът Бакиев по последна информация се намира в родния си град и вероятно ще има преговори между неговите представители и хората, които са взели властта в столицата, за да се намери изход от ситуацията. Доколкото разбирам, от сутринта и в столицата нещата се поуспокояват. Постепенно намаляват кражбите и разбиванията на магазини и правителствени сгради. Най-важното сега е да се успокои ситуацията и да се намери мирен изход", каза министър Младенов. Според него обстановката е доста сложна и противоречива. "Американската военна база "Манас", която е ключова за операцията в Афганистан, тъй като през нея минават голяма част от доставките, продължава да функционира. Тя вчера е била затворена за кратък период, полетите са били спрени, но са възобновени. В държават има и руска военна база", добави Младенов.

На въпроса как министерството на външните работи може да помогне на българските граждани в Киргизстан да се върнат в родината той отговори, че за съжаление България няма посолство в Киргизстан. "Там би трябвало да има акредитация на нашия посланик в Казахстан, но тази акредитация, понеже е трябвало съвсем скоро да се случи, тя не се е случила фактически, а сега, в ситуацията, в която се намираме, трябва да се изчака и нормализирането на обстановката, но сигурен съм, че когато се нормализира обстановката, ще направим всичко възможно представител от най-близкото българско посолство да посети Киргизстан", посочи Младенов.

Във връзкас предстоящата среща на високо равнище в Прага между американския президент Барак Обама и премиери и президенти от Централна и Източна Европа след подписването на договора "СТАРТ" Младенов сподели, че очаква да се получи много откровен и директен разговор по теми, които са много важни за всички в НАТО - новата стратегическа концепция на северноатлантическия алианс, ситуацията с Иран, операцията в Афганистан и препотвърждаване на американския ангажимент и сериозното партньорско присъствие в Централна и Източна Европа. "НАТО е нашето семейство, в което решаваме проблемите на сигурността и затова тази дискусия ще бъде толкова важна", посочи министърът на външните работи.

Какви са намеренията на киргизстанската опозиция, каква помощ очакват българите в Киргизстан, какво е направило министерството на външните работи до момента, може ли да бъде решен проблемът с личните документи с изтекъл срок на валидност, очаква ли министърът на външните работи проблемът "Киргизстан" да бъде обсъден днес в Прага и  за какво ще използва Бойко Борисов времето, в което ще се види с Обама можете да чуете в звуковия файл с репортаж на Снежана Иванова и интервюто с Николай Младенов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна