Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва разследване по намеренията на България да разсрочи дългове на "Русе индъстри"

ЕК започва детайлно разследване по намеренията на България да разсрочи дългове на Металургичния комбинат "Русе индъстри" от близо 10 милиона евро. От комисията имат съмнение, че това е форма на нерегламентирана държавна помощ. Това е първото подобно разследване, свързано с България.

Българските власти са уведомили ЕК в средата на миналата година, че смятат да разсрочат публични дългове на "Русе индъстри" на обща стойност 9, 8 милиона евро. Те са отпреди присъединяването на България, затова в Брюксел не се занимава с причините за натрупването им.

Проблемът обаче е, че в ЕК се съмняват дали са налице необходимите условия за държавна помощ с цел оздравяване на предприятието, а именно то да е жизнеспособно, да може да се преструктурира и това да не е в противоречие с правилата на свободната конкуренция.

Няма определен краен срок за приключване на разследването, а от ЕК подчертават, че започването му не предопределя резултата и че то дава възможност на всички заинтересовани страни да изпратят своите позиции в Брюксел.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна