Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Стоян Тонев: "Каква имотна облага?"

Снимка: БГНЕС

Днес бе повдигнато обвинение на директора на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Жени Начева за увеличаване на месечните лимити на 3 болници - "Токуда", Военно-медицинска академия (ВМА) и болницата в Сливен.

Тези лимити не само че са заявени и проврени, а и фактурирани, заяви за предаването "Нещо повече" началникът на ВМА ген. Стоян Тонев по повод обвинението срещу Жени Начева, че е отпуснала на ВМА над 500 000 лв. за месец февруари за непроверени и незаявени средства от Районната здравно-осигурителна каса - гр. София (СЗОК). " Принципът на работа е следният: заявената дейност се фактурира към 14-15-то число на всеки следващ месец ... Сумата трябва да бъде изплащана веднага, т. е. на 15-то число всеки месец за предишния месец", посочи ген. Тонев. Той се съгласи, че сега е изплащането е с известно забавяне до 26-27-ми на същия месец, а понякога се прехвърля и за следващия месец, което търпят, макар и със скърцане на зъби. "Средно между 4 и 12 проверки имаме всеки месец за фактурираните суми", добави ген. Тонев. На въпроса за какво са били използвани тези 500 000 лв. той отговори, че с тях са платени парното, тока и водата. "Аз не ги разписвам тези разходи. Тези разходи са реалните разходи, които са направени във връзка с договора, който е сключен със здравната каса. Аз не разписвам разходите, които са по отношение на договора със здравната каса. Аз разписвам разходите, които са на болницата, а те са ток, вода, парно, заплати. От 1 юли миналата година аз не съм направил нито един капиталов разход, напротив, аз гледам да запазя нивото и да си запазя хората", каза още ген. Тонев. Той добави, че всеки ден води разходи с доставчиците на медикаменти за намаляване на цените. "Ами аз какво, да спра дейността ли? Ами аз по-хубаво да се самоубия тогава", категоричен бе началникът на ВМА. Той посочи, че преди около 2 седмици е имало нова среща на шефовете на 12-те най-големи болници с представители на НЗОК. "Казахме: Добре, след като искате да намалим разходите, пуснете едно циркулярно писмо: "Така и така, намалете приема на пациенти с 10%, 15%, 20%", каза ген Тонев. Според него пациенти се връщат и сега. "Защото е невъзможно да се поеме най-тежката патология, която няма алтернатива никъде. И какво, да връщаме хора?", попита той.

Ако има някакъв опит за диалог с НЗОК, това е благодарение на г-жа Начева, категоричен бе ген. Тонев. "Защото имайте предвид, че една, да го кажа емоционална, една нежна и слаба жена, знаете ли как протичат срещите на шефовете на болници с нея? Ами ние горе-долу ще я удушим", посочи той. Според него само днес са приети 20 болни от цялата страна, които са на прага на смъртта. "Всеки ден се сблъскваш с това. И в един момент тук даже не е въпросът за парите. Самото понятие "имотна облага" ... Каква имотна облага? Все едно ... това, че Вие сега говорите с мен и ще получите заплата на края на месеца, това е за Вас имотна облага ... В случая правомерно изкарани пари, фактурирани ... Разходите, реалните, на болницата са с 40% по-малко, отколкото реално се фактурират. И какво става? Смятате ли, че някой от касата от този момент ще разпише нещо извън лимита?", попита ген. Тонев. Според него изходът не е в това да се повдигат обвинения срешу шефа на НЗОК или да се сменят шефиве на болници. "Изходът е да се намери реален вариант, в който тези срества да бъдат компенсирани", посочи началникът на ВМА.

Води ли намаляването на капиталовите разходи до увеличаване на разходите за лечение, каква е разликата между необходимите суми за здравната система и плащаните осигуровки  и хроничен ли е недостигът на средства в здравеопазванетоможете да чуете в звуковия файл с интервюто с ген. Стоян Тонев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна