Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нона Караджова: Формално правото ни за търговия с въглеродни емисии не е отнето

Снимка: БГНЕС

Формално правото на България за търговия с въглеродни емисии все още не е отнето. Това каза в предаването "Неделя 150" на БНР министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обаче уточни, че това най-вероятно ще стане в края на юни. „Отново ще дадем нашите аргументи да не се отнема правото ни да търгуваме с парникови емисии в края на юни, но нямаме много шансове, защото докладът е много критичен за периода преди септември 2009 г.", каза министър Караджова.

Министърът поясни, че след 30 юни страната ни веднага ще поиска нова инспекция, но най-рано процедура може да бъде направена месец септември.

В отговор на въпроса защо още през септември, когато е разбрала за проблема не е съобщила, Караджова отговори: „Ако бях съобщила още септември, означаваше сами да признаем пред световната общественост и да си направим харакири. Ние поискахме изслушване, нещо, което не е обичайно, за да покажем какъв напредък имаме през тези месеци, но независимо от това в момента се разглежда докладът. Все пак може и чудо да се случи в края на юни, но е безотговорно да правим самопризнание преди да се е произнесъл основният орган", каза министър Нона Караджова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна