Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутат от ДПС обяви пред европарламента, че българското правителство нарушава демократичните принципи

Евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова обяви пред Европейския парламент, че българското правителство нарушава демократичните принципи и европейските директиви, свързани с независимостта на регулаторните и контролни органи. При откриването на сесията на европарламента в Страсбург Хюсменова подчерта, че СЕМ и други контролни органи, призвани да следят за гражданските права, се осакатяват.

Филиз Хюсменова: В България се променят утвърдени завоевания на демократичната ни система като мандат над пет години, възможност за преизбиране, ротационен механизъм за смяна на състава – все мерки, които гарантират независимостта. Промяната се прави без анализ, без перспектива, с отдалечаване от добрия европейски опит. Намаляването на разходи е единствен аргумент за осакатяването на органите, които се борят срещу дискриминацията, които регулират медиите, защитават конкуренцията.

Също в пленарната зала на Европейския парламент Андрей Ковачев от ГЕРБ заяви, че за първи път от началото на прехода в България има правителство, което проявява истинска воля за борба с корупцията. Сегашното правителство се бори с всички законови средства срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика, каза Ковачев.

Той даде следното обяснение защо България е все още най-бедната страна в Европейския съюз: "Отговорът трябва да се търси още в користните намерения на комунистическата номенклатура от края на 80-те години на миналия век, която успя през 20-годишния преход, използвайки репресивния апарат на Държавна сигурност и пипалата си в тогавашната държавна икономика, да превърне своята политическа власт и в икономическа, и да я предаде в ръцете на своите синове и внуци, като запази агентите си в ключови министерства, банки и промишлеността на страната."

По публикацията работи: Диана Чепишева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени