Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсъдимите по делото за източването на САПАРД получиха предупреждение от съда

Подсъдимите по делото за източването на САПАРД и техните адвокати бяха предупредени, че ако не се явят на следващите съдебни заседания, съдът ще назначи служебни защитници и ще промени мерките им за неотклонение.

До предупреждението се стигна, след като осемте подсъдими и техните адвокати имаха възражения срещу определените дати, на които да продължи делото. Ето още информация за процеса, в който основен подсъдими е Марио Николов.

Втори юни е първата, определена от съда дата. Тогава съпругата на Марио Николов - Мариана, също подсъдима в процеса, се оказа, че има дело в Софийския районен съд. Именно тя беше предупредена, че ако избере Районния съд пред Градския, 10 000 лв. парична гаранция ще бъдат преосмислени.

Въпреки че посочиха дела и номера, адвокатите на подсъдимите чуха от председателя на СГС, който гледа делото, Георги Колев, че ако не са в СГС на 2, 3, 8, 9 и 10 юни, клиентите им ще се сдобият с резервен защитник.

Новосъздадената фигура ще стане факт в правната ни система на 28 май, когато влизат в сила промените в НПК. Въпреки че са атакувани пред Конституционния съд, те ще започнат да действат.

Николова обясни, че ще дойде в СГС, не в Районния. Адвокатите също мислят да преосмислят ангажиментите си, макар че са на мнение, че с тях или без тях, със или без резервен защитник – този процес вече бил решен. Това, което коментираха те: че остава да се чуе точно колко години затвор ще лежат клиентите им.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна