Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета- "За" и "Против"

Снимка: БГНЕС

Според депутата от ГЕРБ и зам.- председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Димитър Главчев се очаква актуализацията на бюджета да постъпи в деловодството на парламента в началото на следващата седмица. Той допълни, че не е истина, че няма намаляване на разходите в новата фискална рамка, тъй като редукцията в държавната администрация е с 20%. Увеличението на разходите е по инфраструктурни проекти и за социални помощи и едва ли някой е против това харчене, каза още народният представител. "Аз съм привърженик на фискалния резерв еднократно и то в размер, който да не застраши финансовата стабилност на страната", уточни Главчев. Според него това е и подходът на експертите от Министерство на финансите.

Повече от интервюто на Димитър Главчев можете да чуете в звуковия файл.

Приемането на актуализацията на бюджет 2010 е изключително сериозна и в същото време обезпокоителна стъпка. Това каза в предаването "12+3" председателят на Единната народна партия Мария Капон. Според нея стъпката е сериозна защото дава възможност да се реагира гъвкаво, но в същото време ясно показва неспособността на кабинета и финансовия министър да планира в условия на криза. "Самоувереното изказване, че най-евтиният ресурс да се вземат пари от бюджета, може да се окаже нож с две остриета. Това поставя под риск стабилността на борда, което респективно ще се превърне в най-скъп ресурс за данъкоплатците в България."

Капон каза още, че е било добре заем от МВФ да се осигури още преди 10 месеца.

"Трябва да говорим за план за възраждане на българската икономика. Кои са отраслите, които ще са изключително важни". Според Капон планът трябва да е консенсунсен между всички политически сили.  

За това доколко в актуализацията на бюджета има съкращения на разходите, какви според Мария Капон са правилните стъпки в този момент - можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени