Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: "Нека президентът отиде в Пловдив, там се говори за Герговград"

Снимка: БГНЕС

Това, с което министър Симеон Дянков е запознал членовете на министерския съвет, е констатацията, че има по-добра перспектива за България за предстоящите месеци, заяви в предаването "Неделя 150" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с изказването на неговия колега, че кризата вече си е отишла. Той посочи, че обект на разговор между двамата днес е било всичко онова, което имат да вършат заедно. "Знаете, че в голямата си част ние сме като скачени съдове, защото действията и мерките, които предприема министерството, те винаги са комплексни и са свързани с представители от ресорите, за които той отговаря. Дори г-н Красимир Стефанов, който беше ваш събеседник преди малко, той също е част от това, което реализираме съвместно между МВР и представителите от финансовото министерство", каза Цветанов.

Това, което правим, е да имаме комплексен подход към всички сфери, където има корупция, към всички области, където има злоупотреби и да имаме един системен подход към тежката организирана и битовата престъпност, която тормози българските граждани в рамките на 20 години, посочи министърът в отговор на въпроса кога започва операция "Магистратите". "Конкретно за операция "Магистратите" - тя реално е започнала с операцията по съдията Сантиров ... Действително това е един сложен процес, който не бихме искали да го обвързваме с някакви срокове и с някакви конкретни резултати. Аз смятам, че самият дебат, който се води вече и във Висшия съдебен съвет (ВСС), и в съдебната система, и в съюза на съдиите води до действително едни правилни решения, които ще бъдат вземани от ВСС, защото вече и магистратите започнаха да казват за проблемите, които стоят, и за морала, който трябва все пак да има в представителите на тази изключително важна институция, защото тя е последната фаза в отсъждането дали е виновен или невинен някой. Трябва да се гарантира прозрачност, един действително обективен съдебен процес и да може действително българските граждани да усещат тази справедливост, която съдебната система трябва да отсъжда", подчерта той.

Президентът може би е прочел само заглавието на въпросната статия, за която се визира, но може би не му е останало време да прочете цялостното съдържание, каза Цветанов по повод думите на президента Георги Първанов за превръщането на България в "полицейска държава" и евентуалното му намерение да оповести официална позиция по материалите в чужди медии, написани в този смисъл. "Защото там това, което е като положителна констатация, е, че вече се говори за отминаване времето на тази липса на безнаказаност. Но може би президентът, водейки се от, така, симбиозата с неговите политически партньори като ДПС и разни други икономически субекти, той по някакъв начин иска да си изгради някаква защитна теза.  В това, което сме наблюдавали през последните месеци, президентът е маркирал, че трябва да се положат усилия за борбата срещу мутрите, срещу организираната престъпност. Сега обаче, в момента, когато ние реално вече имаме конкретни резултати, той започва вече да изгражда една друга теза, което ме навява на някаква доста странна мисъл: той за това да се запази статуквото ли е, или просто да работим агресивно, съсредоточено, всеотдайно за ликвидирането на подобни групи престъпни като "Наглите", като "Октоподите", като "Лихварите", като "Мутрите", като тези, които правят и икономическите престъпления - "Безхаберниците". И ако той иска да запазим статуквото, може би той иска по същия начин, както навремето се възползва от предизборната си кампания Людмил Стойков, да продължим по същия начин да фигурира страната ни в докладите на Европейската комисия с конкретните примери от разработките на "ОЛАФ" и да визираме конкретни лица, за които той все още не е дал своя отговор. Аз не знам защо президентът не спомена за неговия мандат, за всичко това, което се е случило и затова, което той е трябвало да предприеме като действия и като коментари. Днес може би е много по-угодно да търсиш провокирането или засвидетелстването на някаква загриженост, но аз не знам дали тази загриженост е в интерес на обикновените, трудолюбивите български граждани, или подобна теза, която той изразява във вчерашния си коментар, е защитна теза за определени икономически кръгове, които той е успявал да толерира или те са се възползвали на база познанството си с него и са натрупали сериозни финансови благоденствия благодарение на, така, политически, партийни или лични лобирания, но са ощетили многократно българските граждани и бюджета на страната. Защото нека все пак да отиде президентът в Пловдив и да говори с гражданите, за да види какво е тяхното настроение и каква е тяхната оценка. Там се говори за Герговград. Аз не знам дали някой друг има по-добри познанства с президента, отколкото г-н Гергов и това, което има като усещане в хората, може би да, той по някакъв начин иска да защити тези, на които е помогнал през тези години да бъдат част от елита на държавата, но на база това, което са успели да отнемат на обикновените граждани и на гражданите на страната", посочи министърът.

Цветанов потвърди, че полицейските управления на територията на София работят и в събота и неделя за смяна на документите за самоличност на българските граждани. Според него опашките са били очаквани, но не са очаквали проблемите със софтуера при "Сименс". "Оказа се, че впоследствие възникнаха проблеми и с доставките на подизпълнителите на тази фирма, това е фирмата "KPRM", която ни зарежда със съответните бланки и паспорти. Това, което мога да кажа като съпоставка  - от първите дни на стартирането на този процес имахме по 400 до 600 лични документи, които бяха издавани за деня в цялата страна. Днес обаче вече говорим за мощности около от 12 000 до 14 000 на ден. Надявам се, че ще можем да наваксаме изоставането и в летните месеци хората, които имат възможност и не се нуждаят в момента от тези лични документи, да могат спокойно да си ги извадят и се надявам, че след няколко месеца този процес ще влезе в нормалното си русло и в нормалните си параметри, които са обичайни", добави той. Министърът обеща да се работи допълнително и извънредно там, където има най-голяма концентрация на граждани и най-голямо напрежение. "Но нека все пак не прехвърляме цялата вина към онези служители, които обслужват гражданите, защото разберете ги и тях", подчерта той.   
 
Кога ще влезем в Шенгенската зона, ще тръгне ли доразследването след приемането на новия Наказателно-процесуален кодекс, има ли дела в досъдебна фаза срещу магистрати, възможно ли е да бъде разпуснат ВСС, защо членовете му се противопоставят на проверката за допуск до класифицирана информация според министъра на вътрешните работи и имат ли българските граждани по-голямо желание да съдействат на полицията можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Цветан Цветанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени