Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите в Турция срещу израелското нападение

В Истанбул снощи с редовен полет на турските авиолинии се завърнаха живи и здрави първите трима турски граждани, депортирани от израелските власти. Те са от екипажа на кораба в Газа, който участваше във "Флотилията на свободата". Завърналите се разказаха, че израелските войници стреляли напосоки по корабите, били въоръжени с автомати М16, отделили кораба "Мави Мармара" от останалите. Казаха също, че на корабите не е имало оръжие. Те скочили в морето, но войниците ги заловили.

Турция изпрати два самолета, за да прибере депортираните участници и ранените. Хиляди турци прекараха нощта навън, пред централата на организацията за човешки права и свободи в Истанбул, в тревожно очакване да получат вести за близките си.

Според турските източници около 300 турски граждани се задържат от израелските власти, а също и турските кораби.

Премиерът Ердоган се завърна от Латинска Америка и свика Министерския съвет. Той предупреди, че Турция "няма да остави безнаказан държавния тероризъм на Израел".

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който пред Съвета за сигурност на ООН нарече действията на Израел "бандитизъм и пиратство" съобщи, че при израелската акция били убити 9 души, но не уточни от кои националности са. Той допълни, че Турция е готова да приеме всички ранени.

Анкара продължава да натиска международните институции за санкции срещу Израел. По нейно настояване НАТО се събира днес на извънредно заседание в Брюксел.
По публикацията работи: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна