Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младенов и Стайнберг обсъдиха противоракетната отбрана

Министърът на външните работи Николай Младенов и заместник-държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг са обсъдиха въпроса противоракетната отбрана в Европа на срещата си в София.

"Дискутирахме противоракетната отбрана в контекста, в който винаги сме обсъждали този въпрос - предстоящите дискусии в НАТО, решението, което предстои да се вземе в Лисабон през есента за превръщането на ПРО в мисия на НАТО," посочи Младенов.

Стайнберг подчерта, че това е важно решение, което се дискутира от всички в рамките на НАТО, важен елемент от изграждане на едно сигурно бъдеще. По думите му консултациите ще продължат с България и всички членове на НАТО по отношение на това как да бъде придвижен този важен проект.

Николай Младенов нарече "изключително несериозно" предложението на  бившия високопоставен служител на руското военно министерство генерал-майор Владимир Дворкин, според когото Москва може да направи предложение за разполагане на ракетни системи "С-300 ПМУ" в България или в Румъния.  

"България решава въпросите на сигурността си в рамките на своето семейство - семейството на НАТО, и въпросите на икономическото си развитие решава в другото си семейство - на ЕС," посочи министърът.

Джеймс Стайнберг потвърди готовността за сътрудничество с Русия и отбеляза, че усилията не са срещу Русия или руските интереси.

НАТО, Афганистан, стабилизиращата роля на България на Балканите, както и Западните Балкани, са били сред другите теми на разговора между Младенов и Стайнберг.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна