Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: До този момент няма официално запитване за ПРО

Снимка: БТА

До този момент към българското правителство никой не се е обръщал с въпрос, свързан с противоракетната отбрана на НАТО. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол.

В деня, в часа, в който дойдат да предложат каквото и да е, аз Ви гарантирам, че веднага ще дойда в парламента, за да вземем колективно решение, каза от парламентарната трибуна премиерът. Той цитира думите на Генералния секретар на НАТО, че това е система, върху която се работи, и то така, че да не бъде насочена срещу Русия:

България като член на НАТО трябва да участва в противоракетната отбрана, с ангажимент, какъвто ни се полага в НАТО, както сега за Либия. Участвахме с "Дръзки", сега участваме с петима офицери в консултативния съвет там. След като сме членове, изпълняваме ангажиментите си.

Борисов заяви, че засиленото сътрудничество в областта на сигурността се гради на основата на подписано и ратифицирано от българския парламент споразумение между правителството на България и Съединените щати. За какви американски бази питате, става въпрос за българска собственост, добави Бойко Борисов.

В отговор на друг депутатски въпрос, свързан с доклада на "Европол" за борбата с наркотрафика, премиерът заяви, че политиката на правителството е съобразена с националната стратегия за борба с наркотиците. Според доклада на "Европол", заради засиления контрол по границите на България, наркотрафикантите вече избират други канали за пренос на наркотици, каза Борисов.

В отговор на въпрос на депутата Антон Кутев, Борисов посочи, че правителството не води целенасочена политика за политически назначения в администрацията.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна