Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция провежда предварителни избори за кандидати за президент и кмет на София

Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 17:21 ч.

СДС и ДСБ провеждат предварителни избори, на които трябва да бъдат определени общите кандидатури на Синята коалиция за президент и за кмет на София. За държавен глава СДС издига Румен Христов, а ДСБ - Светослав Малинов. За кмет на столицата претендентите са Владимир Кисьов от СДС и Прошко Прошков от ДСБ. В тези предварителни избори могат да участват всички граждани, независимо дали са членове или симпатизанти на двете десни партии.

Спокойно протичат предварителните избори за единни кандидати на Синята коалиция за президент и кмет на София. По данни на изборния щаб на ДСБ, към 15.00 часа в София са гласували 13 700 души. Изборният ден приключва в 20.00 часа. В него могат да гласуват всички граждани по постянен адрес.

Спокойно протичат изборите във Варна.

От ДСБ-Шумен са подали сигнал до Централната избирателна комисия за нарушения от страна на Синята коалиция в деня на предварителните избори. В сигнала се твърди, че от СДС са организирали извозване с микробуси на хора от ромската махала, за да гласуват в полза на кандидатата им срещу пари. Потърсен за коментар, общинският лидер на СДС в Шумен Галин Терзийски е заявил, че "основанията за жалбата са безпочвени". Според Терзийски, от ДСБ не са спазили реда и са подали жалба направо в Централната избирателна комисия, а не в Районната избирателна комисия.

"Изборният ден протича нормално. Досега няма сигнали за нарушения. Гласувам за единния кандидат на синята коалиция за президент и кмет на София с надеждата, че това ще бъде летящ старт в изборната кампания.", каза лидерът на ДСБ Иван Костов, който гласува първи на днешните избори.

"Трябва да гласуват, за да не допуснат някой да открадне изборите, защото и това може да се направи. Ако избирателната активност е малка, с нечисти намерения, тези избори могат да не бъдат честни и почтенни.", каза Костов.

Той коментира факта, че Георги Кадиев, кандидатът на БСП за кмет на София гласува днес:

"Ние призовахме от Народното събрание и Бойко Борисов, ако има симпатии и Цветан Цветанов да гласуват, но да не правят кампания."

"Гласувам за ново управление, за много силни кандидати, които ще променят България.", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

Самият Георги Кадиев определи вота си като "първа стъпка към въвеждане на нормалност в политиката".

"Това, което направи ГЕРБ през последните две години, отмяната дори и на десетте Божи заповеди и въвеждане на нови гербовски заповеди: "Предавай всеки и всички!", "Преследвай всеки и всички!", "Подслушвай всеки и всички!", това е нещо, от което България трябва да се отърве и моята постъпка днес е сигнал в тази посока. Аз съм тук, не защото имам подкрепа за единия или другия кандидат, напротив, аз съм тук, за да подкрепя нормалността на това да имаш честни избори.", каза Кадиев.

"България трябва да бъде върната на европейския път на развитие, ориентацията трябва да бъде САЩ и ЕС. Виждате, че сме като пробита кошница. Русия налага проекти, които са тежки за България, които ще ги плащаме десетки години, тоест новият президент трябва да даде нова посока, имаме нужда от категорична алтернатива.", добави той. 

Кандидат-президентът на СДС Румен Христов каза, че очаква привържениците на десницата да гласуват днес много активно:

"България има нужда от промяна, от силен президент в лицето на представителя на десницата."

Запитан за подкрепата на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за кандидатите на СДС, той отговори:

"Това не е вярно. Партия, която ще има кандидат на основните избори, няма как да подкрепи конкурента, защото опонентът ни ще бъде БСП."

"Изпитах чувство на огорчение, че СДС беше разцепен и се налага да ходим на предварителни избори". Това заяви президентът Петър Стоянов след като пусна своята бюлетина.

"Изпитах едно чувство на огорчение, че СДС беше разцепен, че се налага да ходим на предварителни избори. Все ми се струва, че ако не беше се случило това разцепление, днес СДС щеше да бъде далеч по-силен, далеч по-влиятелен.", подчерта Стоянов.

Депутатът от БСП Меглена Плугчиева също гласува на предварителните избори.

"Гласувах с убедеността, че всички трябва да гласуват за възстановяване на демократичността на истинските демократични принципи в нашето общество, които са под сериозна заплаха от управлението на ГЕРБ. Гласувах срещу страха и призовавам всички да направят това. Трябва да издигнем глас наистина за спасяване на България, за истинските ценности на тази страна.", каза тя.

Относно евентуална негативна реакция от своята партия Плугчиева каза:

"Не очаквам и не би трябвало да има такава. Трябва да има надпартийни ценности, надпартийни интереси, национални, и в случая с това гласуване аз исках да отправя апел към всички, че трябва да обединим усилията си за спасяване на страната ни и за спасяване на демократичните ценности."

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна