Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Когато има избори, гражданството трябва да направи информиран избор

"Вътрешните избори са за друга политическа култура и за друга електорална система. В български условия те по-скоро са решавали вътрешнопартийни проблеми", смята политилогът Татяна Буруджиева.
Снимка: images.webcafe.bg

Кандидат за президент на Синята коалиция е Румен Христов от СДС, а кандидат за кмет на София от ДСБ е Прошко Прошков. Това показаха окончателните резултати от предварителните избори, проведени вчера. За кандидат за президент са гласували 75 хиляди души, за кмет - 22 хиляди. Националното ръководство на ДСБ смята предварителните избори за успешни. Резултатите от тези избори дават възможност за силен старт на кампанията за същинските избори, смята лидерът на партията Иван Костов. ДСБ си поставя задачата да превърне Румен Христов и Прошко Прошков от партийни в коалиционни претенденти за президент и кмет на София.

Вътрешните избори в Синята коалиция слагат край на зачестилите спекулации, включително от страна на ГЕРБ, че една от партиите в коалицията носи другата, подчерта Иван Костов. Според него изборните резултати дават важен ориентир на общинските организации на ДСБ и СДС да решат споровете помежду си при излъчването на кандидатите за кметове и подреждането на листите за същинските местни избори.

"Мисля, че националното гласуване показа, че сините все още са фактор и ще бъдат фактор в тези избори, но не ми се струва, че ще бъдат много решаващ фактор. Вътрешните избори, за мен, са за друга политическа култура и за друга електорална система. В български условия те по-скоро са решавали вътрешнопартийни проблеми", посочи политологът Татяна Буруджиева.

"Предварителни избори в синята част на политиката имаше доста години наред. Накрая ги прекратиха, защото се изродиха наистина с мобилизиране и купуване на гласове. Въпреки страничните намеси се получи един балансиран резултат, който мисля, че и двете партии от Синята коалиция ще приемат и оттук нататък в тази предизборна обстановка, която се задава, мисля, че те получиха мъничък, но стимул за разумно и настъпателно поведение, в рамките на приличието, разбира се", коментира политологът Евгений Дайнов.

За незаявените все още кандидатури на ГЕРБ и на БСП Дайнов подчерта, че така в другите държави не се прави, "не може до последно да ме разиграват и да ми готвят някакво зайче, което да изкарат от ръкава си, а пък аз в последния момент да се чудя какво да правя. Когато има избори, въпросът е гражданството да вземе информиран избор, то трябва много добре да знае кои са кандидатите и какво предлагат".

Татяна Буруджиева подчерта, че така всички започваме да се чувстваме като в един голям експеримент. "Пускат ни като плъхове в лабиринт, пускат ни някакъв стимул и журналисти, експерти, всички се юрваме да коментираме поредната измишльотина. Подобни симулации са недопустими, когато става дума за социална сфера и за хора", допълни Буруджиева.

От другите кандидати за президентския пост политолозите анализираха поведението на Меглена Кунева. "Устойчивото послание на Меглена Кунева, че е кандидат на гражданите по-скоро иска по някакъв начин да омаловажи факта, че тя всъщност е кандидат на НДСВ. Трудно в нейния инициативен комитет могат да се видят хора, които не са в НДСВ или са далеч от НДСВ". Никак не харесвам, особено в президентски избори, които са силно мажоритарни, кандидатът да не е честен и откровен с избирателите. В това, което говори, че ще направи нещата стоят още по зле, защото са тотално извън функциите на президента, освен ако няма да прави президентска република", коментира Татяна Буруджиева.

Според Евгений Дайнов Кунева се опитва да да избегне от капана, чисто вербално, да не казва "аз съм надпартиен". "Това е вербален финт да каже "който ме харесва, да гласува за мене", което е сериозен гамбит, може да дръпне гласове, може и да не дръпне."

По думите на Татяна Буруджиева, шансовете вотът на недоверие да мине са изключително ниски. Буруджиева смята, че добре е избран моментът за вота. "Моментът е много кризисен и точен, защото за мен икономическата политика е тежко срината и на практика какво ще се случва до края на годината при този изборен процес, в който не просто общинските администрации вече не работят, но престанаха да работят и държавните. Цялата държава е застинала и това съвсем не спомага за процесите в икономиката", обобщи политологът Татяна Буруджиева.

Още от коментарите на политолозите Татяна Буруджиева и Евгений Дайнов за резултата от вътрешните избори на Синята коалиция, за заявилите кандидатурата си за президент и за изчакването на БСП и ГЕРБ, за евентуалния изход от вота на недоверие на кабинета, както и за оценката на ДСБ за предварителните избори, можете да чуете в звуковите файлове с репортажа на Румяна Василева и с интервюто на Людмила Железова.

/О.Ив./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна