Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Нямам притеснения за фискалния резерв

Снимка: БГНЕС
Нямам притеснения за фискалния резерв. Той е там, точно за да е един вид възглавница - да омекотява колебанията на месечна основа. Приходите вървят по план, така че и фискалният резерв ще си остане до края на годината над това, което сме го разписали в закона. Това заяви в предаването „Неделя 150” финансовият министър Симеон Дянков. Той добави: В последния месец фискалният резерв се вдигна. Към днешна дата е над 5 милиарда и 300 милиона, така че е с 800 милиона над това, което сме си разписали - 4,5 милиарда.
Дянков отчете, че приходите и в Агенция „Митници”, и в НАП засега вървят добре. Те са по план и дори малко над плана, особено в митниците, добави той.
В НАП очаквам много по-голяма активност от гледна точка на борбата с ДДС-измамите. Очаквам от тях не само да разбиват сегашни схеми, а да отидат назад във времето с проверки и да хванат хората, които са грабили от страната, каза министърът. Преди 2-3 седмици Дянков е дал срок на шефа на НАП Красимир Стефанов от 1-2 месеца. Според финансовия министър веднага се е видяла по-голяма активност.

Утре Комисията към Тристранния съвет ще заседава по вдигането на минималната работна заплата и пенсиите. След два дни е самият Тристранен съвет. Предложенията на правителството са минималната заплата да се увеличи от 240 на 270 лв. и всички вдовишки пенсии да се увеличат с около 33%. Направили сме разчетите, имаме финансовия ресурс. Общо двете ще струват на държавата до края на годината, вече в зависимост кога влязат в сила, между 90 и 150 милиона лева. Но следващата година вече ще струват повече, разбира се, но това ще го смятаме, коментира още Симеон Дянков. Финансовият министър смята, че вдигането на вдовишките пенсии може да стане факт от 1 септември. Той подчерта, че вдовишките пенсии ще се увеличават поетапно, като се мисли затова как в следващите 2 години те да бъдат удвоени.
Минахме през най-тежкото. Вече сме на етап, в който можем да мислим за увеличаване на доходите, изтъкна още министърът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна