Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Партиите да направят предварителни проверки

Снимка: БГНЕС
Ще правим проверки за изборите. Партиите имат възможност за предварителна проверка, защото задължителната проверка започва от деня на регистрацията на листите. Така ще има възможност за по-бърза и по-навременна проверка, ще имаме възможност да известим политическите партии и съответно, ако те решат, да коригират своите предложения. Това призова председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в предаването „Неделя 150”.

Длъжни сме да направим проверка и на кредитните милионери, каза Костадинов. Той коментира още: Оказва се, че пред нас има голямо затруднение – представя ни се списък с над 10 500 – 10 600 фирми, които са обявени от банките за кредитни милионери през 1997 г., когато излиза законът. Това ни задължава да установим управляващите и контролните органи на тези фирми. Ние не проверяваме юридическите лица, а физическите. Много е трудно това. Проверката ще ни отнеме много време.

Във връзка с оповестените имена на над 180 души от Висшата атестационна комисия, работили за бившата Държавна сигурност, председателят на Комисията по досиетата подчерта, че и те са били изненадани от този резултат. Отново се чудим защо за водещите лица в науката, изкуството, това е било необходимо. Но това дава и отговорът – нито една сфера не е била пощадена.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна