Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на исканията за СРС-та се увеличава, а разкритите престъпления намаляват

Снимка: БТА

ДПС и БСП ще внесат утре нов вот на недоверие. Темата е провълът във вътрешната сигурност. Очаква се синята коалиция и независимите  депутати от РЗС покрепят колегите си от опозицията .Вносителите твърдят, че има провал на правителството в сигурността, членството в Шенген, нарушаване на човешките права, отсъствие на реформи в МВР, прекомерна употреба на СРС, полицейски произвол . Има ли опозициата сериозни основания да внася този вот и дали Цветан Цветанов е най-слабото звено на кабинета?  Мнението по тези въпроси на експертите  по национална сигурност Цветлин Йовчев и Николай Радулов чухме в предаването "12+3".

Николай Радулов отбеляза:"Опоцизията успя да събере всички неуправляващи партии в единно мнение по отношение на сектор "сигурност".Този сектор през последните две години върви назад. Има работа на парче, нямаме закон за националната сигурлност, хората които внасят законите се колебаят, закон ли за разузнаването да имаме, закон за националната служба за сигурност ли...От гледна точка на правната обосновка секторът не се ръководи добре"

Цветлин Йовчев каза:" Законът за СРС урежда обществените отношение в тази област. Когато той е спазен, смятаме, че е имало основание за използването им. Може ли правоохранителните органи да правят оценка? Те трябва да спазват законовите и подзакововите актове. Законът е справедливост и ако не урежда правилно отношениета - да се промени."

Разговорът на Снежана Иванова с Цветлин Йовчев и Николай Радулов и  анкетата с мнения на граждани по вота на недоверие можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени