Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 турски адмирали и генерали арестувани заради подозрения за преврат срещу правителството

Снимка: ЕПА / БГНЕС

43 турски адмирали и генерали са в ареста заради подозрения за участие в преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи кореспондентът от Турция Нахиде Дениз в предаването „Събота 150”.

Вчера началникът на Генералния щаб на турската армия Ъшък Кошанер подаде оставка заради несъгласие с правителството, а малко по-късно беше последван от ръководителите на останалите родове войски - сухопътни, морски и военно-въздушни сили. Причината за оставките им са разногласията с правителството по повод на арестуваните генерали. Докато генералите искат повишение за арестуваните, премиерът на Турция иска те да бъдат пенсионирани.

На 1 август предстои заседание на Висшия военен съвет на Турция. На него се взимат решения за новите назначения в армията, както и за отстраняване по дисциплинарни причини. Заседанието на Съвета всяка година се очаква с голямо внимание, но този път оставките на генералитета с изключение на един генерал, командващия жандармерията, доведе до криза, каквато до сега не се е случвала в Турция, коментира Нахиде Дениз.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна