Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б.Стефанов: Инвестициите и тази година намаляват, важно е какво стои зад цифрите

Инвестициите в България през първите пет месеца на годината са отрицателни, твърди изп. директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов.
Снимка: bnr.bg

Кризите винаги се отразяват на инвестициите, защото фирмите инвестират в чужбина заради високата възвръщаемост. Фирмите се стремят да изчистят първо своите основни разходи преди да помислят за някакви инвестиции навън. Затова и една криза, която води до намаляване на финансовия ресурс, съответно намаляване на излишнвите средства, които фирмите имат, естествено води до намаляване на интереса към инвестиции. От тази гледна точка и сегашната кризисна ситуация ще се отрази негативно на инвестициите. Това коментира за Хоризонт изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов.

Той подчерта, че все пак през 2011-та кризисната ситуация е различна от това, което се случи през 2008-ма, защото в световен мащаб предишната криза е заварила много инвеститори неподготвени. Това, което се случи с финансовата система тогава изненада много потенциални инвеститори, което определено е различно от ситуацията сега, тъй като от доста време се говори за това, което става на дълговите пазари. Освен това, в периода след последната глобална криза имаше доста слабо възстановяване на инвестициите, което е много малко в сравнение с цифрите от 2006 - 2007-ма година, добави Стефанов. Той посочи, че инвестициите през 2010-та година в световен мащаб са малко над един трилион долара, което е подобно на това от 2009-та и далеч от цифрите за 2006-2007, които са били около два трилиона долара.

Борислав Стефанов потвърди, че инвестициите в България през първите 5 месеца на годината са отрицателни, но той смята за по-важно да се направи анализ какво стои зад цифрите. Милиардите чужди инвестиции в годините преди финансовата криза бяха основно в строителството или пък парите, които чуждите банки прехвърляха на българските си клонове, които се раздаваха като заеми и ипотеки. 60-70 процента от всички инвестиции в България преди кризата бяха такива, коментира директорът на Агенцията за инвестиции.

През 2010-та, въпреки отбелязания спад на инвестициите като абсолютна цифра,  секторите, които преди това са били водещи, а именно финанси, търговия, недвижимости са намалели много като процент от всички инвестиции. За сметка на това, инвестициите в промишлеността са останали общо взето на подобни нива от 2000-та година досега. Тези инвестиции винаги са били около 1 милиард евро в България, посочи Стефанов.

През 2011-та тази тенденция се запазва, но няколко от големите чуждестранни фирми в България са започнали да връщат усилено кредити, които са вземани през 2007-ма и 2008-ма година, към фирмите-майки и това до голяма степен влияе върху общата картина на инвестициите, според Борислав Стефанов.Той добави, че около 920 фирми са вкарали или изкарали пари в България под формата на преки чуждестранни инвестиции. Общият размер на инвестиции в страната е около 1 милиард, като най-големите 10 фирми са изнесли 750 милиона евро. Затова Стефанов смята, че е спорно дали тези инвестиции са истински инвестиции.

Затова мисля, че когато се говори за инвестиции е хубаво да се има предвид, че ако просто се групират всички, това което показва реално цифрата за инвестициите е колко пари са влезли или излезли, когато става въпрос за фирми с голямо чуждестранно участие. Това не значи задължително, че тези пари са вкарани в машини, техника и в нови работни места, заяви Борислав Стефанов.

Още от коментара за чуждестранните инвестиции в България и влиянието на дълговата криза можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Големинова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна