Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри на Франция и Германия обсъждат план за антикризисни мерки

Финансовите министри на Франция и Германия ще обсъдят днес в Париж конкретен план за прилагане на антикризисните мерки в еврозоната, договорени между лидерите на двете страни на 16 август.

В центъра на дискусиите между Франсоа Бароен и Волфганг Шойбле ще бъде предложението за общоевропейски данък върху финансовите транзакции, посочва Франс прес. Освен за данъчната основа и размера на ставката, спорен остава въпросът за какво ще бъдат използвани приходите от новия данък: дали за подпомагане на свръхзадлъжнелите държави от еврозоната или за програми за развитие.

Също днес германският канцлер Ангела Меркел и министър Шойбле ще се опитат да убедят Бундестага да приеме решенията от срещата на върха на еврозоната за преодоляване на дълговата криза. С решенията отпреди месец се предоставят заеми на свръхзадлъжнелите Гърция, Ирландия и Португалия с по-ниски лихви и по-дълги срокове за погасяване.

В Мадрид испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро ще говори пред парламента, който се събира, за да ратифицира новия пакет антикризисни мерки, имащ за цел да вкара в държавната хазна 4,9 милиарда евро.

Също днес, в Рим ще се състои заседание на Общата италианска конфедерация на труда. Очаква се синдикатът да насрочи дата за обща стачка срещу бюджетните икономии, планирани от италианското правителство.

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна