Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БТ Инвест" предлага 100.1 млн. евро за "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС

Цената, която предлага "БТ инвест" за „Булгартабак” е 101,1 млн.евро. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов в предаването "Нещо повече". В 15 часа изтече срокът, в който трябваше да се подадат офертите. Дружеството е предложило още да изкупува по 5000 тона български тютюн годишно за следващите пет години. Фирмата е заявила, че ще направи инвестиции в размер на 7 млн. лева през следващите две години. "БТ Инвест", в която 75 на сто държи държавната руска Външнотърговска банка", е внесла депозит от 10 млн. евро.

Като цена са предложили 100,1 млн. евро. Това е в диапазона, който имаме на справедливата пазарна стойност. Въпреки това експертите и консултантите ще направят анализ на офертата и ще дадат становище в изпълнителния съвет. Въз основа на него изпълнителния съвет ще вземе решение за обявяване на участника , спечелил конкурсната процедура, с който ще се направи договори и той ще бъде внесен в надзорния съвет за одобрение или неодобрение, обясни Караниколов.

Офертата е сериозна. Сега ще я разгледаме детайлно и ще се произнесем, каза още той и допълни, че до три дни Агенцията ще излезе със становище.


Председателят на Националния синдикат „Тютюнева промишленост” към КТ „Подкрепа” Юлий Манойлов беше категоричен, че процедурата не е направена правилно. Досега толкова нагло не са отстранявани потенциалните възможни стратегически инвеститори и понеже той отговори, че те не са били отстранени, а просто не са подали документите, аз ще ви кажа, че процедурата беше направена с такива изисквания, на която стратегическите инвеститори не отговаряха и нямаше как да бъдат допуснати. Те трябваше да имат преработване на тютюн в последните години в рамките на 10 хил. тона, и да имат мощности за преработка на 12 хил. тона тютюн. От всички компании в световен мащаб единствено „Бритиш Американ Табако” разполага с такива мощности. Те и преди това не проявяваха интерес, каза още Манойлов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени