Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Германия иска Меркел да санкционира визеканцлера Филип Рьослер

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Финансовата помощ за Гърция доведе до сериозни противоречия в управляващата коалиция в Германия, въпреки предупрежденията на канцлера Меркел да не се правят непремерени изказвания по темата.

Генералният секретар на Партията на свободните демократи Кристиян Линднер и председателят на парламентарната й фракция в Бундестага и защитиха своя председател и вицеканцлер Филип Рьослер, който допусна опцията за фалит на Гърция. Линднер подчерта категорично, че по тези тема не бива да има някаква ”омерта на мълчанието”, а компетентно и трезво трябва да се обсъдят всички опции.

Опозицията настоява Ангела Меркел да санкционира изявленията на вицеканцлера Рьослер, с които германската позиция се представя в превратна светлина.

Напрежението в рамките на управляващата коалиция е повод политическите наблюдатели в Германия да заговорят за евентуален нейн скорошен разпад и за възстановяване на управлявалата преди последните избори „Голяма коалиция” между християндемократи и социалдемократи, предвид сходните им възгледи по въпроса за решаването на гръцката криза.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна