Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски финансов инвеститор чрез "БТ Инвест" е собственик на "Булгартабак"

Снимка: БГНЕС

Председателят на Агенцията за приватизация Емил Караниколов се яви на изслушване в икономическата комисия. Той за поред път се опита да докаже на депутатите, че сделката е изгодна за държавата. По време на изслушването не стана ясно кой е купувачът на "Булгартабак". Караниколов обясни, че купувачът е руски финансов инвеститор:

В Агенция за приватизация всички документи показват кой е собственика и това е руският финансов инвеститор "БТ Инвест", но това е дъщерно дружество, а не офшорна фирма на руския инвеститор.

Уверения в правилността на сделката Караниколов намери и в това, че обезпеченията за "Булгартабак" са 4-5 пъти по-големи от продажбата на дружеството.

Според синдикатите обаче сделката е лобистка. Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ, изрази противоречиво мнение като от една страна той отчете като спазено обещанието за защита на работниците, но по думите му синдикатите са разбрали за купуването на предприятието от медиите и че има разминаване при размера на неустойките. Не можем да преглътнем, че в писмото, още от месец май пише, че при неизпълнение на ангажимента за запазване на работните места, неустойката ще бъде в размер на 100% от сумата дължима за всяко незаето работно място, сега виждаме текст, в който неустойката е едва минималната работна заплата за страната.

От Агенцията обясниха, че всяко едно лице ще може да получи дължимото и държавата ще може да си вземе неустойката. Председателят на Агенцията посочи като позитив, че ако новият купувач доведе предприятието до фалит, Агенцията за приватизация може да претендира за до 50% от цената.

Йордан Цонев от ДПС застана зад обяснението на Агенцията за приватизацията, че не е възможно да се разбере кой стои зад сделката:

Понякога когато искаме да решим определен казус от гледна точка на прозрачността, прозрачността има нива и моите колеги имат знания по темата и знаят, че има нива, до които не се стига.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна